Rahvusvaheline vabatahtlik teenistus Covid-19 ajal

esc volunteer covid-19 ajal vabatahtlik eesti estonia solidarity corps

Kuidas elada globaalse kriisi ajal, kui sa oled vabatahtlikuna välismaal?

Märts/Aprill 2020, Faenza (Itaalia)

– alates septembrist/novembrist 2019 võõrustab ühendus SE.M.I – Seeds For More Interculture, koostöös ühendustega “PiGreco Apprendimento’ ja ‘’Informagiovani della Romagna Faentina – Cooperativa Libra” kuut  rahvusvahelist vabatahtlikku Faenzas 12 kuu pikkuse porjekti raames, viies läbi Euroopa Solidaarsuskorpuse programmi kolme projekti: ‘’Equal in Creativity’’, ‘’Everybody is Learning’’ ja ‘’Solidarity Youth’’.

 

Euroopa Solidaarsuskorpus (tuntud ka ingliskeelse lühendiga ESC) on vabatahtliku teenistust finantseeriv Euroopa Liidu programm ja antud juhul on tegemist pikaajalise rahvusvahelise noortevahetuse vabatahtliku teenistusega (rohkem teavet leiad siit: https://europa.eu/youth/solidarity_en)

 

2020. aasta veebruari lõpus Itaaliat tabanud koroonaviirus ja selle tekitatud mõju sundis enamiku tegevusi peatama, sealhulgas ESC tavalised tegevused.

Neli kuuest Faenzas elavast rahvusvahelisest vabatahtlikust (Hispaaniast, Leedust, Soomest, Kreekast ja Triinu Eestist) otsustasid jääda Itaaliasse reisimise keerukuse tõttu neil päevil ja nagu iga inimene Itaalia territooriumil, ei tohi nad oma elukohast välja minna. Erakorralise olukorra esimesel nädalal, kui vabatahtlike tegevused tühistati, olid asjad ebakindlad ja polnud edasist teavet selle keerulise olukorra kestvuse kohta. Järgnevatel nädalatel enne karantiini ja selle ajal tegelesid ühendused ESC projektidega, pakkudes vabatahtlikele erinevaid tegevusi, mida nad saavad teha oma elukohast lahkumata.

Smart-working kontsept oli ülejäänud riigis veel väljatöötamisel, kuid varsti muutus see reaalsuseks. N-ö nutikad tegevused on soetud kommunikatsiooniga (sotisaalmeedia, kommunikatsiooni raportid, blogid jne), tegevuste ettevalmistusega, mida saab rakendada pärast karantiini koolides ja festivalidel, täiendada itaalia keele oskusi jne.

 

Kuigi tegemist on keerulise perioodiga, on vabatahtlike emotsioonid muutlikud ja niisamuti ühenduste antud tegevused. Siin on mõned mõtted:

“Oleme avastanud end oma parimas essentsis: nautides oma üksildust ja rahulikkust kuigi me tõesti igatseme tegevusi lastega. Meie smart work, mida oleme teinud,on seotud võimalike tegevuste ettevalmistamisega suveks (juhul kui erakorraline olukors varsti lõppeb).” – PiGreco vabatahtlikud, projekt “Everybody is Learning’’

“Meie julgus ületab hirmu, meil on kohv tassis ja viis põgeneda lähematesse kvartalitesse läbi kunstiprojektide, mida me saame sellel keerulisel perioodil läbi viia.”  – Informagiovani vabatahtlikud, projekt Solidarity Youth’’

“Karantiini perioodil on meil vahepeal veidi igav, raske on kogu aeg sees istuda, aga vähemalt saame õppida itaalia keelt, kirjutada rahvusvahelisi projekte ja pidada blogi ka elukohas olles.” – SE.M.I vabatahtlikud, projekt Equal in Creativity

 

SE.M.I ühendus teeb koostööd mitme ühendusega üle Euroopa ja saadab Itaalia vatahtlikke teistesse Euroopa riikidesse. Üks sellel perioodil SE.M.I’ga tihedalt koostööd tegev ühendus on “You In Europe” asukohaga Kreekas. Täpsemalt öeldes, Faenzas olevad vabatahtlikud töötavad tihedalt Kreekas olevate vabatahtlikega ja SE.M.I pakub ka neile mitut tegevust, mida oma elukohas teha.

Sellel traagilisel hetkel, kus me kõik kogu maailmas oleme, ja karantiini ajal on koostöö SE.M.I. ühendusega ja smart working, mida me alustasime andnud mulle võimaluse mõista inimeste vahelise ühenduse ilu igas olukorras. Praegu elan ja teen vabatahtlikku tööd Kreekas, kuid tänu sotsiaalmeediale ja tehnoloogiale o mul olnud võimalik töötada koos Itaalia ühendsega ja luua originaalseid ja huitavaid projekte.” – Federica Lorenzin, “You In Europe’’

 

Selle märkusega soovime meelde tuletada, et Euroopa kodanikena oleme me ühendatud mitmekesisuses ja rahvusvahelise vabatahtliku töö võimalused rikastavad  meid inimestena, aga ka kogukonnana.

Lootes, et erakorraline olukord lõpeb varsti, jätkame n-ö nutikalt töötamist  üle Euroopa, et luua kaasahaaravam ühiskond ja pakkuda meie noorsoole võimalusi arenguks.

 

Artikli on koostanud meie vabatahtlik Triinu koos enda kaasvabatahtlikega Itaalias.

2020-04-17T14:42:00+00:00